21-22 Eylül 2015 tarihleri arasında Endonezya’nın Jakarta kentinde gerçekleştirilen Asya-Pasifik Bölgesel toplantısına katılım sağlandı.
Toplantının amacı, 2016 yılında Habitat III Konferansında belirlenecek olan “Yeni Kentsel Gündem”e ilişkin Asya-Pasifik Bölgesine özel konuların görüşülmesidir.
Habitat III Asya-Pasifik Bölgesel Toplantısı sonuç bildirgesi Habitat III sürecinin resmi girdileri arasında kabul ediliyor.
Toplantıya ülkemizi temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı / Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünden katılım sağlandı ve toplantının sonuç bildirgesini hazırlamak üzere oluşturulan “Danışma Kurulu”nda da yer alındı.
27 ülke delegasyonu, uluslararası örgütler, gözlemci STK’lardan katılım sağlanan toplantıda genel oturumlar, üst düzey paneller, yan etkinlikler, danışma kurulu toplantıları gerçekleştirildi.
Toplantı Sonuç Bildirgesinde;
// Asya-Pasifik Bölgesinin çok gelişmişten az gelişmişe, yüksek kentleşme oranından düşük kentleşme oranına, gelişmekte olan küçük ada devletlerinden denize kıyı olmayan ülkelere hatta çatışma içinde ve kırılgan ülkelere çok farklılıkları barındıran bir bölge olduğu vurgulandı. Türkiye kentleşme oranı %80’lerde olan bir ülke olarak bölgede daha ileri bir konumda.
// Habitat II’den bu yana bölgenin kentsel nüfusunun ciddi bir artışla 2,1 milyara ulaştığı ve bunun beraberinde ekonomik büyümenin yanı sıra konuta ve hizmetlere erişimde eşitsizlikler gibi bazı olumsuzluklar da getirdiği, bunun yanında uluslararası ekonomik krizlerin, afetlerin ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin de yaşandığı belirtildi.
// Kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturulması için ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde çalışmalar ve politik taahhüt tavsiyesinde bulunan Bildirgede; şehirlerin planlaması, geliştirilmesi ve yönetiminde artık radikal bir değişim olması ve bütüncül, katılımcı bir yaklaşım getirilmesi gerektiği yer aldı.
// Bütüncül yaklaşımın bileşenleri; ilerici bir mevzuat, yenilikçi finansman mekanizmaları, uygun arazi yönetişimi, kaliteli/iyi kentsel planlama ve tasarım, daha güçlü bir sivil toplum katılımı ve kentsel gelişmenin izlenmesi olarak sıralandı.
// Ayrıca bütünleşik ve katılımcı ulusal kentleşme strateji belgelerinin hazırlanması, kent kır arası dengeli gelişme, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, emisyonların azaltılması, iklim değişikliğinin planlamada gözetilmesi, kentsel risk azaltım çalışmaları, afet risklerinin değerlendirilmesi ve imar planlarıyla ilişkilerinin kurulması, fakirliğin ve eşitsizliğin giderilmesi için çalışmalar yapılması, şehirlerde dezavantajlı grupları gözeten politikalar uygulanması, kentsel alanda göçle gelen nüfusa yönelik uluslararası işbirliği yapılması, sosyal uyumun güçlendirilmesi, kültürel mirasın ve kimliğin desteklenmesi, kentsel yayılmanın önlenmesi, güvenli ve erişilebilir kamusal alanların ve yeşil alanların oluşturulması, kentsel bölgelerde idari sınırların ötesinde işbirlikleri kurulması, yerel yönetimlere kaynak aktarımı, nitelikli göstergelerle kentsel gelişmenin izlenmesi konuları da yer aldı.
Asya-Pasifik Toplantısı Sonuç Bildirgesi (The Jakarta Deglaration for Habitat III)